Natuurgeneeskunde


Kruidengeneeskunde is de wetenschap die gebruik maakt van plantaardige materialen om specifieke verschijnselen of ziekten te behandelen. Dit is een breed terrein, variërend van medicinale planten met een extreem krachtige werking, zoals 'digitalis' (vingerhoedskruid), waarvan het extract wordt gebruikt om hartziekten te behandelen, tot planten met geringe werking als de 'pepermunt'-plant, die wordt gebruikt om braken te voorkomen.

Zijn kruiden geschikt voor u?

Kruidenpreparaten bevatten werkzame bestanddelen die uw lichaamsfuncties kunnen beïnvloeden. Doe dit nooit zelf maar altijd in samenwerking van een natuurgeneeskundig therapeut of arts. Het is ook belangrijk dat u uw arts op de hoogte stelt, omdat sommige kruiden wanneer ze worden gebruikt in combinatie met geneesmiddelen een contra indicatie kunnen geven.

- Noteer wat en hoeveel u gebruikt, en welk effect het middel op u heeft.
- Verwacht niet onmiddellijk resultaat en wees uitermate voorzichtig met het innemen van kruiden die in andere landen zijn vervaardigd of gekocht.
- Gebruik alleen medicinale kruiden in samenspraak met arts of therapeut vooral als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

De werkzaamheid van geneeskrachtige kruiden

De hernieuwde belangstelling voor kruidengeneeskunde past in de algemene trend van groeiende belangstelling voor alternatieve geneeskunde. De doelstelling van een natuurgeneeskundige is de kwaliteit van het leven dusdanig te verbeteren zodat het leven weer geleefd kan worden

Veel alternatieve geneeswijzen pretenderen dat ze een breed scala aan ziekten kunnen behandelen zonder de 'bijwerkingen' van de behandelwijzen van de reguliere geneeskunde.

Deze alternatieve behandelwijzen worden echter steeds meer ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Veel huidige medicatie is een duplicaat van de werkzame stof van planten die door de chemie is geïsoleerd en nagemaakt en nu in pilvorm worden verstrekt. Daarbij komt nog dat de plant stoffen produceert om de werkzame stof in het lichaam functioneel te maken(lichaams-eigenstoffen) terwijl de chemie stoffen moet bijvoegen, deze geven vaak de bijwerkingen die we niet willen ( lichaamsoneigenlijke stoffen). Tevens moeten deze stoffen door het lichaam weer worden uitgefilterd. Dit is een extra belasting voor het lichaam.

- De ziekte kan zijn natuurlijke beloop hebben gevolgd; veel ziekten genezen namelijk vanzelf.
- Veel ziekten (bijv. aandoeningen als artritis, multipele sclerose, allergie en maag-darmproblemen) vertonen een cyclisch verloop, dat wil zeggen dat ze van tijd tot tijd opkomen en weer verdwijnen.


Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut

R.P.A. van der Valk

Alternatiefbeter
Praktijk

Berg 26a
5672 CC Nuenen

Email
Telefoon
  • 06 - 51 33 41 55

Set up your own site - Click here